divendres, 23 de gener del 2009

Andorra


El país dels Pirineus, un país on els esports més practicats són anar de compres i l’esqui però que te un seguit de atractius turístics fora d’aquest dos que atrauen més turisme.
Podrem visitar el país fora de la temporada que rep més turistes de l’any, la temporada d’hivern, descobrirem tot el que ofereix el país a l’estiu, que és quan hi vaig estar vivint i treballant durant quatre mesos.

Començarem parlant del conjunt d’esglésies romàniques que estan escampades per les diferents parròquies (les parròquies son les divisions territorials del país), algunes d’elles estan més ben conservades que altres i també disposen d’un petit centre d’interpretació del romànic que han un audiovisual ens explicaran la historia del romànic a Andorra.

Aquest centre el trobarem a Pal, que és un dels pobles rurals més ben conservats d’Andorra, aquí també hi trobarem una de les esglésies del romànic, Sant Climent de Pal que data de finals del s. XI hi destaca el campanar d’estil llombard, aquest estil esta molt present a tots els campanars de les altres esglésies.

Sant Joan de Caselles al Canillo, aquesta data dels s. XI-XII.

Sant Martí de la Cortinada (a la foto), església del s. XII conserva pintures murals realitzades a finals del mateix segle, va sofrir modificacions i ampliacions durant els s. XVII i XVIII.

Església parroquial d’Ordino, d’origen romànic però totalment reformada.

Conjunt de les bons i Església de Sant Romà de les Bons, a les Bons parròquia d’Encamp, aquest conjunt d’edificis d’època romànica consta de l’església, una torre de defensa, un dipòsit d’aigua amb un circuit d’irrigació excavat a la roca i les restes d’una casa forta.

Sant Cristòfol d’Anyós (a la foto), a Anyós a la parròquia de La Massana, situada en un turó rocós, a l’interior i conté restes de pintures romàniques.

Sant Esteve, a Andorra la Vella conserva una part de l’edifici original romànic, ha sofert diferents modificacions i ampliacions en diverses èpoques, les més importants va ser realitzades per l’arquitecte Puig i Cadafalch l’any 1940 quant es va remodelar el campanar i l’entrada lateral.

Santa Coloma, a Santa Coloma dins la parròquia d’Andorra la Vella hi trobem aquesta església del s. X, on al s. XII s’hi va afegir un campanar de plantar circular únic al país i estil llombard.

Sant Miquel d’Engolasters (a la foto), a Engolasters a l’interior hi podrem veure pintures romàniques realitzades pel mateix mestre que va realitzar les de l’església de la cortinada, són una copia les originals es troben al MNAC (Barcelona).


Sant Serni de Nagol, a Nagol parròquia de Sant Julià de Lòria, és un església petita i molt austera.

Totes les esglésies d’aquest conjunt presenten les mateixes característiques arquitectòniques, son construccions molt austeres i senzilles de planta rectangular d’una sola nau amb coberta de fusta, absis semicircular i campanar d’estil romànic llombard molt característic dels mestres procedents de la regió italiana de la Llombardia, aquest estil és caracteritza per la utilització d’arcs cecs i bandes llombardes que tenen una funció decorativa.
Moltes d'elles han sofert modificacions en diferents èpoques al llarg de l'historia però conservant el seu origen romànic.

També d’època romànica i trobarem alguns ponts que han estat restaurats, un el trobarem a La Margineda que té una llargada de 33 metres, l’altre és el pont de Sant Antoni de Grella situat al costat de la capella del mateix nom i del camí que unia les parròquies d’Andorra la Vella i La Massana.

Hem deixat de banda Londres per un moment per parlar d’aquest indret que és cau més a la vora i on hi ha molts indrets interessants per descobrir.